مکنده لاستیکی چیست
مکنده لاستیکی از جمله قطعات الاستومریک است که در صنایع گوناگونی از جمله جا به جایی،آویز کاری ،تثبیت و نشانگذاری،اتوماسیون و سایر استفاده های مشابه به کار میروند.
بر اساس قرارگیری آن ها روی سطح،فشار اتمسفر یا هوا را از مرکز خود خارج میکنند و با ایجاد خلائ روی آن سطح چسبیده و با ورود هوا به زیر لایه های لاستیکی از روی سطح جدا میشوند.
اهمیت مکنده های لاستیکی:
اهمیت این مکنده های لاستیکی در این است که حتی با حذف نیروی انسانی و استفاده از ربات ها به عنوان جایگزین انسان در صنایع گوناگون ، همچنان در مکانیزم ها و دستگاه های مختلف به کار میروند و نقش حیاتی در عملکرد آن ها دارند.
کاربرد و نحوه عملکرد مکنده لاستیکی:
مکنده ها از لاستیک نرم ساخته شده اند و با استفاده از ساکشن کاپ،هوای داخل آن را در دام می اندازند.این مکنده ها عمدتا در کارخانه ها و ربات ها برای جابه جایی قطعات کار مورد استفاده قرار میگیرند.
این مکنده ها خود به سطح قطعه کار چسبیده نیستند و فقط با ایجاد فشار تفاوتی بین کاپ ساکشن و قطعه کار نگهداری میشوند.
فشار هوای محیط با ایجاد فشار محیط از فشار بین مکنده و قطعه کار زیاد شود مکنده را به قطعه کار فشار میدهد.
این اختلاف فار با اتصال بین مکنده به یک زنراتور خلائ حاصل میشود که هوارا از فضای بین فنجان و قطعه کار تخلیه میکند.
در صورتی که ساکشن کاپ با سطح قطعه تماس داشته باشد هوا از طرفین آن وارد نمیشود و خلائ ایجاد میشوود .با توجه به اینکه این نیرو مستقیما به تغییرات فشار مربوط است میتواند با تغییر فشار متفاوت باشد.
مکنده لاستیکی بر اساس شرایط و محیطی که در آن قرارخواهد گرفت با اسفتاده از مواد مختلفی ساخته میشود.
جنس مورد استفاده در مکنده های لاستیکی:
.در حالت کلی برای ساخت مکنده های لاستکی از الاستومرهای سیلیکون،وایتون،nbr -sbr استفاده میشود .هر یک از این مواد به دلیل خواص خص خود ماند مقاومت به روغن ،پایداری در برابر حرارتو .. مناسب برای شرایط خاصی هستند وبرای اینکه مکنده ها عملکرد بهتری داشته باشند میتوان از ترکیباتی ازاین موارد استفاده کرد.
امروزه در صنایع مختلف جایی برای خطا و چشم پوشی وجود ندارد ،فاکتور هایی که در انتخاب لاستیک وکیوم باید در نظر بگیرید. عبارتند از:
1-نوع گازی که باید خلائ شود.
2-میزان خلائ مورد نیاز در شیف کاری
3-میزان خلائ درخواستی از پمپ وکیوم
4-میزان سرعت تخلیه گاز های مورد نظر
5-ترسیم طراحی ظرفیت موجود
6- از نظر قیمت مقرون به صرفه طرح های افزایشی سیستم خلائ را پیش بینی نمایید.